Opening Green Malata op 22 november 2014
Op 22 november 2014 is het ondernemersdorp geopend door Minister the Honorable Patricia Kaliati.
Support Foundation heeft samen gewerkt met Children's Fund Malawi.
De Chiuta Entrepreneurial Training Village in Luchenza, later Green Malata hernoemd in Malawi, dit dorp ligt in de buurt van Blantyre.
Malawi kreeg in de negentiende eeuw met de Europeanen van doen toen de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone het land aandeed.
In 1964 werd onder leiding van Dr. Hastings Banda de soevereiniteit uitgeroepen. Banda was een totalitair staatsman en onder zijn bewind werd politieke tegenstand zwaar of met de dood bestraft. Het duurde tot 1994 voordat de democratisch gekozen president Bakili Muluzi de leiding kon nemen. De huidige President Bingu wa Mutharika kwam aan de macht in 2004. Gedurende de eerste termijn (2004-2008), wist het land dankzij o.a. kunstmestsubsidie “food security” te realiseren. Momenteel zit Malawi in een moeilijke politieke en economische situatie.
Malawi is één van de armste landen van de wereld, voornamelijk doordat zij geen waardevolle grondstoffen hebben. Landbouw is de kern van de economie en meer dan driekwart van de bevolking is hiervan afhankelijk. Tabak, thee, suiker en katoen zijn de belangrijkste producten, waarvan de eerste drie worden geëxporteerd. De uitvoer wordt bemoeilijkt omdat het geen directe route naar de oceaan heeft.
Malawi heeft
een negatieve handelsbalans. De inflatie is hoog(zie grafiek hieronder).
Het toerisme is op dit moment de belangrijkste groeisector.
Inflatie 2010-2012
![]() |
![]() |
![]() |
De economie is grotendeels gebaseerd op de landbouw en 82% van de bevolking leeft op het platteland. Door het wegvallen van buitenlands steun in 2011 is er geen buitenlandse valuta (ForEx/Foreign Exchange) beschikbaar. (In de periode van dec. 2011-feb 2012 was er bijvoorbeeld weinig tot geen brandstof (slechts 2x beschikbaar).
Daarbij kampt Malawi met een groot aidsprobleem:ongeveer 10-15% van de bevolking is geïnfecteerd met HIV/Aids. De gemiddelde levensverwachting is daardoor sterk teruggelopen.
Malaria, diarree en ondervoeding zijn de belangrijkste veroorzakers van het hoge kindersterftecijfer van 100 op de 1.000 kinderen in Malawi, dus 10%!
Een groot deel
van de werkzame bevolking (20-50 jarigen) is in de afgelopen jaren overleden door
ziekten als HIV/AIDS, TBC en malaria. Daardoor heeft een enorme vernietiging
van educatie en ervaring plaatsgevonden. Er zijn meer dan 1miljoen weeskinderen op een bevolking van 15
miljoen mensen! (bron Unicef)
Het land is erg afhankelijk van internationale
hulp, zoals van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank en heeft een
enorme staatsschuld. Voor de overheid is het een te grote opgave om op datzelfde
moment een markteconomie te ontwikkelen, het onderwijs te verbeteren en de
schade aan het milieu te vermijden. Leiderschap en bestuur van het land en
overheid is een aandachtspunt.
Het plan is een ondernemersdorp / Entrepreneurial Training Village te bouwen in Luchenza, een plaats aan de voet van Mount Mulanje (3de hoogste berg van Afrika) en gelegen aan een toeristische route op de grens met Mozambique.
![]() |
![]() |
De weg naar Mount Mulanje, langs de theevelden Plattegrond eerste ontwerp (Architect Sonke)
In Malawi zijn kinderen/jongeren die geen ouders/familie/verzorgers hebben “vogelvrij”.
Er is geen werk in de (arme) dorpen waar zij vandaan komen. Door hun vaak traumatisch verleden zijn ze kwetsbaar. Als ze werk gaan zoeken in de stad, is de kans groot dat zij of in de criminaliteit, of in de prostitutie terecht komen. In het CETV trainingsdorp willen we jongeren een kans geven om zelfstandig te worden of een eigen bedrijfje te kunnen starten onder begeleiding van professionals, waarna ze (met hulp van het Children’s Fund) in eigen dorp, op eigen benen kunnen staan.
![]() |
![]() |
De jongeren op J.H.S. Chisapi De
jongeren op J.H.S. Wincar
Doordat de
jongeren een gedegen opleiding krijgen zullen zij minder snel naar de steden
vertrekken waar de werkeloosheid al hoog is. Wij gaan ervan uit dat dit
trainingsdorp een succes wordt en hopelijk vele malen gekopieerd zal gaan worden.
Richard Branson (Virgin) heeft een soortgelijk project opgezet in de sloppenwijken van Johannesburg, Zuid Afrika, met groot succes!1
Michael Jordaan (FNB), Nelson Mandela and Sir Richard Branson
Note 1(zie website: www.cida.co.za)
Het bouwen van een (toeristisch) ondernemersdorp met woonaccommodatie voor jongeren die een beroepsopleiding hebben gevolgd. Zij moeten leren een eigen bedrijfje te runnen en/of meer praktische vaardigheden kunnen ontwikkelen om een reguliere baan in het bedrijfsleven te vinden.
De Chiuta Entrepreneurial Training Village (CETV) is een initiatief van The Children's Fund Malawi met “Vrienden van Chiuta”, een organisatie, onder de paraplu van het Children’s Fund. Deze werd opgericht met als doelstelling; het geven van steun aan de weeskinderen en kansarme kinderen in het gebied Luchenza, Malawi.
De Malawiaanse economie is zeer slecht en afhankelijk van het ondernemerschap voor het creëren van toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Maar heel weinig jonge Malawianen kiezen om een bedrijf te starten na hun studie aan een Vocational Training School (zoals DAPP).
Redenen hiervoor zijn:
Gebrek aan kennis
Gebrek aan rolmodellen
Geen kapitaal of opleiding in commerciële vaardigheden die nodig zijn voor het starten een levensvatbaar bedrijf
De misvatting dat het starten van een bedrijf is voor degenen die geen andere keus hebben
Opleiding
De kinderen krijgen een schoolopleiding bestaande uit een basis, middelbare en beroepsopleiding. De (wees)jongeren, die nu een ambachtsopleiding volgen bij de Comboni paters en bij de DAPP2, of die de middelbare school afmaken, maar geen capaciteiten hebben om ergens een baan te krijgen, zullen na hun scholing voor zichzelf moeten kunnen zorgen.
Vertrek steden
Om te voorkomen dat de jongeren naar de steden vertrekken, op zoek naar werk, helpt The Children’s Fund of Malawi hen een zelfstandige plek te vinden in het dorp van herkomst, omdat ze daar de meeste kans hebben om geaccepteerd te worden. In een vreemd dorp zouden zijn de status “vogelvrij” hebben5.
Friends of Chiuta
Friends of Chiuta (een onderdeel van het Children’s Fund van Malawi, heeft grond aan de hoofdweg in bruikleen gekregen, voor een periode van 50 jaar, van de familie van de dominee, die eigenaar van het weeshuis zijn. CETV gaat units bouwen, met aan de voorkant het bedrijfje en er achter gelegen een woongelegenheid voor maximaal 4 jongeren. De stichting werkt in Malawi samen met lokale bedrijven die investeren in het dorp en deels het onderwijs voor hun rekening nemen. Hierdoor is er tevens een grotere mogelijkheid en kans om in het bedrijfsleven te kunnen instromen.
Note 2 Development Aid from People to People /
Vocational Training School) school (www.dapp-malawi.org )
Motivatie en noodzaak
Na de middelbare school zijn de kinderen te oud om terug te gaan naar het weeshuis maar te jong om op eigen benen te staan. Ze hebben geen directe familie meer waar ze naartoe kunnen. Oudere weeskinderen zijn vaak verantwoordelijk voor broers, zusjes en soms grootouders (doordat de ouders van de kinderen door Aids zijn overleden). Jonge werkeloze kinderen, die niet kunnen terugvallen op familie, zijn uitermate kwetsbaar en komen, om te overleven, gemakkelijk in het criminele circuit terecht. Jonge meisjes laten zich verleiden om met prostitutie geld te verdienen. Jongens raken verzeild in de criminaliteit /drugswereld en soms ook in prostitutie.
Het is van groot belang dat deze jongeren in de toekomst onafhankelijk in de maatschappij komen te staan en voor zichzelf leren zorgen. Daarvoor moeten ze zich kunnen ontwikkelen.
In het Chiuta kindertehuis hangt een inspirerende spreuk van John F. Kennedy;
“ ALL OF US DO NOT HAVE EQUAL TALENTS,
BUT ALL OF US SHOULD HAVE AN EQUAL OPPORTUNITY
TO DEVELOP OUR TALENTS.”
CETV wordt opgericht om studenten met ondernemersvaardigheden de
mogelijkheid te bieden om met
alternatieve middelen deel te nemen aan de economie. Dit project wil een
kans geven aan de meest kwetsbare groep; wees- en probleemjongeren: trainen in
ondernemersvaardigheden in diverse richtingen.
Tijdens deze training worden zij gestimuleerd om financieel onafhankelijk te worden, o.a. door hen de vaardigheden te leren om een eigen bedrijfje te starten of te werken in bedrijven en kleine industriële instellingen.
Weesjongeren en probleemjongeren, die hun opleiding hebben afgerond te trainen in ondernemersvaardigheden, terwijl ze op het terrein wonen.
Self-supporting
Genereren van voldoende inkomsten, zodat de projecten selfsupporting kunnen worden.
De jongeren krijgen de mogelijkheid een klein startkapitaal op te bouwen voor hun eigen toekomstige kleine bedrijf. Er bestaat de mogelijkheid tot het verstrekken van een microkrediet in de vorm van geld en/of materieel om hun bedrijf mee te starten. Dit krediet kan in valuta of in diensten worden terug betaald, bijvoorbeeld een naaister krijgt een krediet in de vorm van een naaimachine en betaalt terug door het gratis maken van schooluniformen.
Marketing is een belangrijk doel om inkomsten te verkrijgen door binnenlandse en buitenlandse toeristen het dorp te laten bezoeken en daar inkomsten mee te genereren.
Er zal worden geïnventariseerd waar het meest behoefte aan is, wat het meeste training geeft voor de jongeren en wat de opbrengst is.
Tijdens de opleiding zal steeds het entrepreneurschap een groot deel zijn van de opleiding; boekhouding, inkoop, verkoop, presentatie, marketing.
Onderstaand een opsomming van de soort units, die naar gelang de opleiding van de leerlingen kunnen worden aangepast aan het vak dat gewenst is en/of waar het meest behoefte aan is!
Tijdens de opleiding zijn alle “winkeltjes” open voor klandizie.
We hebben een onderzoek gedaan om te kunnen bepalen hoe voor iedere unit een zo goed als zeker inkomen gegarandeerd kan worden:
Bakkerij met kleioven in de achtertuin en een Afrikaanse dorpsoven waar yellow
buns gebakken worden. Mogelijk ook een pizza oven
Broodjes
zullen in de omgeving op de fiets rondgebracht worden naar bestaande
“tea-rooms”en markten.
● Garden produce & tree nursery
Kruidenier/groenteman, waar producten van de eigen boerderij verkocht kunnen
worden en eventueel van grossiers uit Blantyre.
Een een model boerderij met o.a. varkensstal en legkippen.
●
Telephone / Internet /
Library
Met behulp van
telefoonbedrijf TNM reparaties van mobiele telefoons en radio's, verkoop van
SIM kaarten en beltegoed. Openbare bibliotheek voor Malawianen en toeristen.
Mobiele telefoons zijn tot in de uiterste hoeken van het land verspreid.
Opladen en repareren alsmede de verkoop van units blijken buiten de stad een
probleem. Internetverbinding is voor de toerist een grote trekpleister. Een
“bring & buy” library in dezelfde unit verspreidt boeken die gratis door
een Engelse organisatie geleverd worden.
● Hairdressing / Tailoring
Kapperszaak met spiegels, tondeuse en
mogelijkheid tot het zetten van extensions (modieuze vlechtjes die worden
gevlochten in het haar). Dit gaat in Malawi vaak samen met de confectie, waar
de kinderen vooral schooluniformen kunnen leren maken. Er zijn verschillende
scholen in de directe omgeving. Elk heeft een eigen uniform. Er zijn
verregaande besprekingen met buurtscholen over contracten.
Het is de bedoeling om ook Afrikaanse kleding voor de toerist te maken.
●
Restaurant
/ Tearoom
Eetgelegenheid met opleiding in de horeca industrie. Videoroom
tevens /community centrum met tv en video.
Een tea-estate werd benaderd om zijn naam (en sponsorship) aan de tearoom te mogen geven.
●
Welding & Fabrication
In de timmerwerkplaats zullen hoofdzakelijk deuren, kozijnen, maar er zal ook
een meubelmakerij komen. Het lasbedrijf zal poorten voor de grotere huizen en
bedrijven gaan maken. Door de stijgende criminaliteit is er voor rijkere
Malawianen meer behoefte aan bescherming voor hun woningen. Met name de
hekwerken om het huis en tralies voor de ramen.
Het inbrengen van nieuwe ideeën door trainers is hier ook van belang (er zijn
al vergevorderde plannen voor het fabriceren van windmolens enz.) en mogelijk
de verkoop van eenvoudig gereedschap voor fietsen reparatie.
●
Cultural Center
Craft en Art shop.
Interessant is dat de president aan de overkant van de grote weg een verlaten werkterrein heeft vernieuwd als zijn “Alhomwe Tribal Centre” en ingericht voor "oude wezen" = grannies and grandpa's, die geen familie meer hebben die voor hen zorgen (overleden door AIDS). Daardoor zullen de activiteiten in dat gebied toenemen.
Hopelijk kunnen enkele oudere mensen ingeschakeld worden bij het aanleren van oude ambachten.
Inmiddels zijn er drie units gebouwd. Deze zijn o.a. gesponsord door de Nederlandse Ambassade in Zambia, TNM (Telephone Company- Malawi), Universal Industries- Malawi, Fred Foundation, Anton Jurgens Fonds, Familiefonds van Dusseldorp en andere donateurs van het Children’s Fund Malawi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Foto 1:Januari 2009 tekenen aankoop grond. Foto 2: Chiefs & Offical controleren de gronf
Foto 3: September 2010 bouw bakkerij. Foto 4: Mei 2011 eerste huisjes zijn klaar
Het volledige projectplan kunt u hier downloaden.
Malawi eerste vrouwelijk president in zuidelijk Afrika